Goede nachtrust is een basisvoorwaarde voor een goede gezondheid. Ons lichaam heeft deze rust nodig voor reiniging en herstel van de organen, ook het brein. Het zenuwstelsel kan overprikkeld raken bij onvoldoende nachtrust en dat kan vervelende gevolgen hebben voor de gemoedstoestand of de lichamelijke fitheid overdag.

 

Hoeveelheid slaap

De hoeveelheid slaap die je nodig hebt om je fit te voelen, is voor iedereen verschillend. Gemiddeld is 8 uur niet-onderbroken slaap voldoende. Slaap je tijdelijk slecht door een stressvolle gebeurtenis, dan is er geen reden voor ongerustheid. Het gaat vaak vanzelf over. Blijf je langere tijd slecht slapen, dan is dat vaak een teken dat er meer aan de hand is en kan het op termijn voor problemen zorgen.

 

De voornaamste klachten

  • Slecht inslapen
  • Lange tijd wakker liggen
  • Te vroeg wakker worden en niet meer kunnen slapen
 

Herstellen van de nachtrust heeft vaak te maken met het herstellen van de balans tussen inspanning en ontspanning, een proces dat ook wel ons bioritme wordt genoemd. Tijdens een consult bekijk ik met jou waardoor je bioritme verstoord is.

 

Orgaanactiviteit

Volgens de Chinese geneeskunde stroomt er per etmaal, elke 2 uur een energie (Chi) door onze organen, waardoor deze organen een activiteit vertonen. Welke organen 's nachts actief of juist onder-actief zijn, kan veel zeggen over je verstoorde nachtrust. Tevens is van belang dat de organen en hormonen, die betrokken zijn bij slapen en waken, zoals de epifyse, die melatonine aanmaakt en de bijnieren, die adrenaline aanmaken; goed en op het juiste moment hun werk kunnen doen. Daalt de adrenaline-spiegel 's avonds en 's nachts niet voldoende, dan wordt je vaak halverwege de nacht weer wakker.

1-3 uur: de lever

Gedurende deze tijd laadt de lever zich weer op. Het ontgiften gebeurd hier op zowel fysiek als mentaal niveau. Als je niet je rust op dit tijdstip neemt, kunnen boosheid, frustratie en woede toenemen. Als je telkens wakker wordt op dit tijdstip, kan het zijn dat je de bovengenoemde emoties onvoldoende een plek geeft.

3-5 uur: de longen

In vele geloofsstromingen begint men op dit tijdsstip met mediteren omdat de longen zorgen voor de ademhaling en verbinding met het geheel en dus ook de goddelijke inspiratie. In onze longen zit verdriet opgeslagen. Pijnlijke longen kunnen een uiting zijn van onverwerkte emoties.

5-7 uur: de dikke darm

Dit orgaan staat voor loslaten. Het laten gaan van datgene wat je niet meer nodig hebt. Uit angst houden we veel te veel vast. Loslaten is één van de belangrijkste dingen die we in het leven kunnen leren. Een toiletbezoek voor de grote boodschap is op dit tijdstip volgens de Chinezen aan te raden. Je laat dan letterlijk los.

7-9 uur: de maag

Op dit tijdstip is de maag het actiefst. De Chinezen raden dan ook aan de grootste maaltijd van de dag op dit moment te eten. Zij eten dan ook warm in de ochtend. De emotie van de maag is walging.

9-11 uur: de milt

Hier hoort ook de alvleesklier bij, het orgaan dat de spijsverteringsenzymen produceert, zodat de voedingsstoffen uit het ontbijt daadwerkelijk opgenomen kunnen worden. Dit is een goede tijd om aan het werk te gaan. Emoties die bij deze organen horen zijn een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen.

11-13 uur: het hart

Dit is het orgaan dat alle nutriënten rondpompt. Een licht middagmaal is aan te raden, waarna je even een middagdutje doet. Een kop thee kan vitaliserend werken. Gevoelens van extreme blijheid en plezier kunnen op dit tijdstip worden ervaren.

13-15 uur: de dunne darm

Hier wordt het gegeten voedsel benut voor de opbouw van het lichaam. Het is goed om je op dit moment te bewegen en dagelijkse taken uit te voeren. Als je vaak gevoelens van onzekerheid en kwetsbaarheid ervaart, kan de energie van de dunne darm verstoord zijn.

15-17 uur: de blaas

Dit is moment dat je vermoeidheid kunt ervaren. Meestal is dit een teken dat je te weinig hebt gedronken. Het kan ook zijn dat je te weinig zout hebt binnengekregen. De industrie speelt hier handig op in met het zogenaamde Cup-a-soup momentje. Neem liever een gesneden tomaatje bestrooit met wat zout of een misosoepje. Gezond en haalt je uit je energiedip. Als je je op dit moment vaak geïrriteerd voelt, kan het zijn dat de blaas-energie stagneert.

17-19 uur: de nieren

Dit orgaan filtert je bloed om de chemische samenstelling hiervan gelijk te houden. Energie in de vorm van een maaltijd kunnen je nieren wel gebruiken op dit tijdstip. Als de meridianen van je nieren verstoord zijn, kun je klachten krijgen aan je rug of angstig worden.

21-23 uur: de drievoudige verwarmer

Dit is niet echt een orgaan maar meer een soort energetisch systeem dat helpt om het evenwicht in ons lichaam te bewaren. Dit is het moment waarop we het beste kunnen ontspannen. Omring je met positiviteit en kom tot rust, zodat je in een diepe slaap kunt komen.

23-1 uur: de galblaas

De gal staat voor het maken van keuzes. Slaap er een nachtje over. De Yin-energie vermindert en maakt plaats voor meer Yang. Het is belangrijk om op deze tijd te slapen, zodat je zelfvertrouwen en je vermogen om keuzes te maken energetisch worden opgeladen. Elk uurtje voor twaalven telt dubbel.

 

Overige oorzaken

Overige oorzaken van een verstoorde nachtrust kunnen zijn: je voedingspatroon, dehydratatie (uitdroging) of zuurstofgebrek tijdens de slaap. Tijdens het eerste gesprek wordt uitgebreid bekeken welke factoren bijdragen aan jouw slechte nachtrust. De behandeling kan bestaan uit orthomoleculaire therapie of ontspanningsoefeningen. Heb je 's nachts last van malende gedachten of piekeren? Dan kan gesprekstherapie uitkomst bieden.

 

Slaaphygiëne: de gouden regels

  • Je activiteiten overdag beïnvloeden je nachtrust: zorg voor een goede afwisseling tussen inspanning en ontspanning.
  • Regelmatige lichaamsbeweging overdag zorgt voor een betere nachtrust. Maar vermijd sporten vlak vóór het slapengaan zodat het inslapen niet verstoord wordt door een hoge adrenalinespiegel.
  • Ga niet slapen met een lege noch een volle maag. Eet eventueel een lichte snack, bijvoorbeeld een banaan -bevat kalium en dat ontspant- om 's nachts niet hongerig wakker te worden.
  • Drink 's avonds geen energiedranken, cafeïne-houdende dranken of alcohol. Drink in de plaats kruidenthee (geen zwarte thee) of warme melk met kaneel of anijs.
  • Rook niet voor het slapengaan.
  • Vermijd het gebruik van slaapmiddelen, ze kunnen zeer verslavend zijn.
  • Zorg voor een comfortabele, stille en donkere slaapkamer die regelmatig verlucht wordt. De temperatuur van een slaapkamer is idealiter 17-19 graden. 
  • Besteed aandacht aan de matras (niet te hard of te zacht maar met de juiste steun aan het lichaam). Het hoofdkussen moet in lijn liggen met de wervelkolom.
  • Stop minstens 1 uur vóór je naar bed gaat met werken en tv kijken en schakel alle digitale toestellen uit.
  • Probeer te ontspannen voor het slapengaan en creëer een eigen slaapritueel: neem een warm bad -om de spieren te ontspannen- met magnesiumvlokken en lavendelolie, lees een boek, luister naar ontspannende muziek (432 Hertz of 528 Hertz) of doe ontspanningsoefeningen.
  • Als je binnen 20 minuten niet in slaap valt, lig dan niet te woelen maar stap uit bed en doe iets ontspannends. Keer pas weer naar bed terug als je slaperig bent. Lezen of tv kijken in bed kan je dan beter niet doen.
  • Ga zoveel mogelijk rond dezelfde tijd naar bed en sta rond hetzelfde uur op, ook in het weekend. Uitslapen heef geen zin. Een regelmatig slaap-waakritme bevordert de kwaliteit van de slaap.
  • Ga alleen slapen wanneer je je slaperig voelt, niet omdat de klok aangeeft dat het tijd is. Doe meteen het licht uit.
  • Niet iedereen heeft 8 uur slaap nodig. Slaap zoveel je nodig hebt om je de volgende dag fris en uitgerust te voelen.
  • Slapen doe je in bed, niet in de stoel of op de bank.
  • Probeer overdag niet te slapen, want dat kan een goede nachtrust belemmeren. Indien een middagdutje nodig is, doe dit dan vóór 15:00 uur en beperk het tot maximaal 45 minuten.
  • Melatonine is een lichaamseigen stof dat de slaap bevorderd. Begin met een lage dosering. Het tijdstip van inname luistert nauw.
  • Melisse, Valeriaan en Passiebloem zijn kruiden die de nachtrust bevorderen.
  • Wordt je 's morgens 'katerig' wakker, ondanks dat je geen alcohol gedronken hebt, dan heeft je lever -gedurende de nacht- te hard moeten werken om de afvalstoffen te elimineren. Je kunt je lever ondersteunen met bijvoorbeeld Cheledonium om 's morgens fitter wakker te worden.