Diabetes
Er zijn 3 soorten diabetes; type 1, type 2 en zwangerschapsdiabetes. Type 1 komt minder vaak voor en bij dit type maakt de pancreas zelf helemaal geen insuline meer aan. De enige behandeling is dan om insuline in te spuiten of te slikken. Type 2 komt steeds vaker voor, zelfs bij kinderen. Het komt regelmatig voor dat mensen al een paar jaar diabetes type 2 hebben voordat het wordt ontdekt. De klachten zijn vaag, waardoor men nauwelijks merkt dat er iets aan de hand is. Zwangerschapsdiabetes is een aandoening waarbij zich tijdens de zwangerschap een hoge bloedsuikerspiegel ontwikkelt bij vrouwen die voor die tijd geen diabetes hadden. Deze vorm van diabetes is het gevolg van de hormonale veranderingen die een zwangerschap teweeg brengt. Enkele dagen na de bevalling herstelt deze vorm van insuline-ongevoeligheid zich weer in 95% van de gevallen.
Bloedsuiker reguleren
Bij type 2 kan het lichaam bloedsuiker niet goed meer reguleren doordat er te weinig insuline in het lichaam is. Daarnaast reageert het lichaam niet goed op insuline; er is een ongevoeligheid voor insuline opgetreden. Als dit het geval is en leefstijl-aanpassingen hebben geen of te weinig effect, dan is vaak de eerste stap dat men bloedglucose verlagende middelen moet slikken. Om zelf het bloedglucose gehalte te monitoren kun je voor thuis een digitale meter kopen. Hiermee kun je (tijdens aanpassingen in je leefstijl) nauw in de gaten houden of je bloedglucosegehalte stabiel blijft dan wel verbeterd of verslechterd. Belangrijk is om telkens te meten op hetzelfde tijdsstip, b.v. 's ochtends en op een nuchtere maag.
Aanleg voor diabetes?
Het zou kunnen dat je een aanleg voor diabetes hebt, toch hoeft dat niet te betekenen dat je het ook ontwikkeld. Dit hangt sterk af van de levensgewoonten; overgewicht en te weinig beweging vergroten de kans.
Metabool syndroom
Men kan voorstadia hebben van diabetes, deze worden insulineresistentie en metabool syndroom genoemd. Niet iedereen met metabool syndroom of insuline resistentie ontwikkelt diabetes. Leefstijlaanpassingen waarbij geadviseerd wordt om wit brood, pasta's en aardappelen uit het voedingspatroon te halen, de juiste hoeveelheid beweging en periodiek vasten om de gevoeligheid voor insuline weer te vergroten, zijn belangrijke componenten bij de behandeling van het metabool syndroom, insuline resistentie en diabetes.