De kunst van het aangeraakt worden

Rebalancing is een vorm van lichaamsgerichte therapie, die is ontstaan in de 70’er jaren rond de spirituele meester Osho in India. Daar ontmoetten vele therapeuten en lichaamswerkers elkaar en zij voelden zich geïnspireerd om een samenstelling te maken van hun diverse expertises. Rebalancing bevat technieken uit Rolfing, Tragering, Feldenkrais, Rebirthing, Cranio-sacraal, Bio-energetica en meditatie. Deze technieken vormden de basis van Rebalancing en werden onder begeleiding van Osho verder ontwikkeld.

Houding

Alle ideeën en overtuigingen die je over jezelf hebt, zijn terug te vinden in je lichaam. Het maakt een groot verschil of je de wereld bekijkt vanuit een gespannen lichaam, waarmee je problemen wilt oplossen, of vanuit een meer levendig en ontspannen lichaam, waardoor het leven een avontuur kan zijn. Aan iemands houding kun je zien hoe die persoon – vaak onbewust – over zichzelf denkt en voelt. Je kunt completer in het lichaam zijn als het vrijer is. Vrij van pijn, spanningen en vrij van opgeslagen emoties. Het uiten van emoties kan daarom een efficiënte manier zijn om spanningen los te laten.

Aanraken

Tijdens Rebalancing wordt gewerkt met verschillende methoden van aanraken. Soms zijn dat zachte subtiele technieken en soms zijn dat diepe, stevige technieken. Dat is afhankelijk van de persoon die op de behandeltafel ligt. Het gaat erom dat de therapeut samen met jou de juiste aanraking en diepte voor jou vindt om bij een dieper bewustzijn te komen. De juiste diepte ligt op de grens waar weerstand en ontspanning in elkaar overgaan. Precies op dat punt biedt intens bewustzijn en alertheid jou ruimte om je met die lichamelijke- en geestelijke spanning te verbinden. Als dat ervaren wordt, bestaat de mogelijkheid deze spanning los te laten en meer bewustzijn te creëren in dat gebied. Je kunt alleen datgene loslaten wat je ook echt gevoeld en geaccepteerd hebt. Als de therapeut op de juiste diepte werkt, kun je, daar waar eerst spanning voelbaar was, meer vrijheid ervaren.

Therapie

Het is een fijne en effectieve therapie wanneer je al veel ‘gepraat’ hebt, bijvoorbeeld tijdens gesprekstherapie. Dan heb je misschien even geen behoefte meer aan praten en is voelen een betere manier om met jezelf in contact te komen. Voelen brengt je dichter bij jezelf dan denken dat doet. Voelen brengt je weer dichter bij ‘zijn’. Dit is een fundamenteel uitgangspunt in deze techniek. Het is een manier om meer in het hier en nu te zijn. Als het lichaam aangeraakt wordt, wordt de geest aangeraakt. Elke verandering binnen in het lichaam biedt de mogelijkheid een verandering in de geest te laten ontstaan. Lichaam en geest als één ervaren en begrijpen, maakt deze techniek een holistische benadering.

 

The body is nothing but the visible aspect of the soul, and the soul is nothing but the invisible aspect of the body – Osho