Goedwerkende darmen zijn van groot belang voor onder andere je immuunsysteem, slijmvliezen en een gezonde hormonale balans. Klachten zoals buikpijn, obstipatie, diarree, winderigheid of een opgeblazen buik kunnen vele oorzaken hebben. Voedselovergevoeligheden, Prikkelbare Darm Syndroom, een darmontsteking of een spastische darm kunnen een oorzaak zijn, maar ook schimmels, parasieten, antibioticumgebruik en toxinen spelen soms een rol.
Ieder mens heeft ongeveer 1500 gram aan bacteriën (het microbioom) in de darmen zitten, maar na een antibioticakuur is daar gemiddeld nog maar 250 gram van over. Winderigheid is vaak een gevolg van een slechte eiwitvertering.
Gluten
Gliadine vormt samen met glutenine het eiwit gluten. Dit graaneiwit komt voor in bijvoorbeeld tarwe, rogge, gerst, haver en spelt. Deze eiwitten hebben een beschadigend effect op het slijmvlies van de darmwand. Voedsel wordt door deze beschadiging niet meer goed verteerd of opgenomen, of komen er stoffen (eiwitten) in de bloedbaan terecht die daar niet thuis horen, waardoor (vage) klachten kunnen ontstaan. Dit hoeft niet gepaard te gaan met pijnklachten of stoelgangproblemen. De ene persoon verdraagt gluten beter dan de andere, maar bij iedereen is het verwerken van gluten een zware taak voor de darmen. Wanneer men stopt met het eten van gluten, merken veel mensen een verbetering in het klachtenpatroon van bijvoorbeeld autoimmuunprocessen.
Onderzoek
Bij klachten kun je het beste je laten doorverwijzen door de huisarts naar een maag-, darm- en leverspecialist. Er kan poliklinisch onderzoek worden gedaan maar ook (echo-) endoscopisch onderzoek. In zo’n onderzoek wordt met een geluid- en kijkslangetje, via de mond of anus de weefsels van het maag-darmstelsel onderzocht. Ook via bloedonderzoek of een CT-scan kan er bekeken worden wat de eventuele oorzaak is van de klachten.
Parasieten
Een waardevolle test is het zogenaamde PCR-onderzoek. Dit is een techniek die wordt toegepast om parasieten in de ontlasting op te sporen. Parasieten kun je oplopen gedurende een vakantie in de tropen, een opname in een ziekenhuis of door het eten van schelpdieren. Je kunt dit laten doen; o.a bij het OLVG in Amsterdam en ProHealth in Bunnik.
Onderzoek en therapie in deze praktijk
Je kunt via deze praktijk een onderzoek laten doen waarin je ontlasting geanalyseerd wordt door een laboratorium. Na 2 weken ontvang ik de resultaten van het onderzoek. Aan de hand daarvan kan zeer gericht bepaald worden welke behandeling voor jou de juiste is. De therapie kan bestaan uit een darmreinigingskuur, orthomoleculaire therapie bestaande uit enzymen, pre- en probiotica, homeopathie en een voedingsadvies.
Tips!
- De homeopathische verdunning Aluminium D6 maakt de ontlasting zachter. Dit kan ik voor je bestellen bij de homeopathische apotheek.
- Pre-biotica legt een goed darmslijmvlies aan, ruimt ‘zwakke’ bacteriën op, maakt zo ruimte voor nieuwe gezonde bacteriën en kun je het beste ‘s morgens innemen -2 weken voordat je start met een pro-bioticakuur.
- Pro-biotica kan vervolgens beter ‘hechten’ en vult een tekort aan met goede bacteriën. Dit neem je het beste ‘s avonds, 3 uur na het laatste eetmoment.
- Bij aambeien kan je ‘s nachts een koud theezakje erop leggen, dit heeft een samentrekkend effect en doet de zwelling afnemen. IJsblokjes willen soms ook helpen.
- Heb je last van maagklachten -ongeveer 20 minuten na het eten- dan is vaak de dunne darm het probleem.
- Een belangrijke factor bij een goede darmwerking is de maagsap- en galproductie. Het is raadzaam om, wanneer je darmklachten hebt, aandacht te besteden aan de werking van je maag, lever en gal.
- Beta-TCP zorgt voor dunnere gal, Taurine stimuleert de gal-aanmaak en L-Ornitine ontspant de galwegen.
- Pepsine & Betaïne zijn enzymen die de maagfunctie versterken.
- Op verzoek krijg je, tijdens het eerste consult in de praktijk, een lijst mee van producten die gluten bevatten en met welke producten je deze kunt vervangen.
- Een parasietenkuur op natuurlijke basis is mogelijk met zwarte walnoot-tinctuur, alsem, boeren wormkruid en kruidnagel. Het beste kun je dit onder begeleiding doen van een therapeut. Het inname-schema luistert nauw.
- Papaya en ananas zijn eiwit-verteerders. Wormen zijn eiwitten! Leg maar eens een stukje verse ananas in een bakje met yoghurt, je zult zien dat er zich een ‘gat’ rondom het stukje ananas vormt. Dat komt omdat de vrucht-enzymen de eiwitten van de yoghurt afbreken. Dus aan de verse ananas bij darmproblemen!