Cupping werd al toegepast rond 3300 voor Christus in Mesopotanië. Later ook in Egypte rond 2200 v. Christus. De Grieken en Romeinen maakten rond het jaar o gebruik van cupping.

Op de afbeelding hiernaast zie je Hilda Leskinen in Finland in 1927 een behandeling door middel van cupping geven.

Hippocrates (460-359 v. Chr.) maakte ook gebruik van cupping, met name bij pijnen, ontstekingen en in de gynaecologie. Hij ging ervan uit dat cupping gebruikt kon worden om ziekteverwekkende stoffen naar buiten te trekken, zowel op lokaal niveau als uit onderliggende organen. De grondslag van zijn werk was het begeleiden en stimuleren van de natuurlijke reiniging. Ook Paracelsus (16e eeuw) maakte gebruik van cupping. Boerhaave introduceerde cupping in Nederland.

De effecten van cupping

Cupping bewerkstelligt een uittreding van bloed naar de huid, echter, zonder dat de huid beschadigd wordt. Deze uittreding of blauwe plek moet door het lichaam weer ongedaan gemaakt worden, wat een sterke activatie van de bloedsomloop en de lymfe tot stand brengt. Daardoor ontstaat er een sterke reiniging.

Dit effect stroomt door naar de onderliggende spieren en botvliezen, waardoor er tevens een verhoogde zuurstof- en voedingsstoffenvoorziening in de weefsels ontstaat.

Door het vacuum trekken van de cup wordt er bloed uit de vaten getrokken, daardoor ontstaat er een blauwe plek. Dit kan een bleke verkleuring zijn maar ook een rood-violette verkleuring. De mate van verkleuring zegt iets over de stuwing van de bloedcirculatie. De blauwe plek leidt tot eiwitverval, wat de fagocytose aanzet. Hierdoor wordt het immuunsysteem geactiveerd.

Waarbij kan cupping helpen?

  • Bij pijnen, vooral spierpijn en gewrichtsklachten. Zowel artrose, als afzettingen in de gewrichten.
  • Bij het harmoniseren van de energiespanning
  • Bij verlichting van klachten van de onderrug en alle problemen die daarmee kunnen samenhangen, bijvoorbeeld verzakking van de blaas of baarmoeder
  • Bij een slechte doorbloeding van het bindweefsel
  • Bij krampen, reumatische klachten, zenuwpijnen en ‘knobbeltjes’ op de schouderspieren
  • Als extra ontspanning tijdens een massage
  • Bij migraine, hardhorendheid, duizeligheid en oorsuizen
  • Bij astma en bronchitis
  • Bij maag- en darmkrampen en nier- en galstenen
  • Bij tonsillitis, struma en keelontsteking

Een aantal uren na de behandeling kan je een reactie merken zoals hoofdpijn, vermoeidheid of juist extra veel energie. Het beste kun je na de behandeling een beetje rustiger aan doen. Zo geef je het lichaam de gelegenheid zich te herstellen.

Je kunt bij Praktijk Oud Zuid een afspraak maken voor een cupping-sessie