Veroudering is het proces van celdegeneratie. Veroudering is een natuurlijk proces en bij de ene persoon degenereren de cellen sneller dan bij de ander. Dit heeft te maken met onze genen, maar zeker ook met onze manier van leven. Anti-aging is erop gericht ervoor te zorgen dat men minder snel degenereert. Helaas kan het verouderingsproces niet volledig worden tegengegaan, het kan wel worden vertraagd.

Celregeneratie

Optimale cel­rege­neratie is waar het om draait. De meeste supplementen, die het verouderingsproces tegengaan, zorgen ervoor dat de hormonale balans mooi in evenwicht blijft. DHEA bijvoorbeeld, is het moederhormoon van alle hormonen en zorgt voor optimalisatie van de sekshormonen. Het beschermt ook de bijnieren en zorgt voor bot- en spieropbouw. Daarnaast kan je wat doen op het gebied van celbescherming. Het middel Resveratrol beschermt DNA en gaat om die reden veroudering tegen.

Evenwichtige voeding

Een evenwichtig voedingspatroon is van groot belang. Soja is, voor de iets oudere vrouw, heel goed. Er zitten stofjes in die oestrogenen nabootsen. Om deze reden wordt soja afgeraden voor mannen en kinderen.

Bij intermittent fasting, oftewel periodiek vasten, wissel je een periode van vasten af met een periode waarin je ‘normaal’ eet. De energie-inname wordt dan zoveel mogelijk beperkt, al betekent het niet dat er helemaal niets gegeten mag worden. Voldoende drinken blijft natuurlijk belangrijk. Water, kruidenthee, gemberthee of cichorei-koffie -uiteraard zonder melk of suiker- mag daarom onbeperkt. Er zijn verschillende manieren waarop je aan intermittent fasting kunt doen. De meeste mensen houden een schema van 16 uur vasten en verspreidt binnen 8 uur eten aan. De voordelen van vasten zijn: gewichtsverlies, opbouw van eiwitten en spierweefsel, verlaging slechte LDL cholesterol en te hoge bloeddruk, ontstekingsremmende werking op het lichaam en cellulair herstel. Het vasten is goed voor de hersenen en heeft een anti-aging effect. 

Collageen is verantwoordelijk voor de stevigheid én elasticiteit van je huid. Het zorgt ervoor dat je huid er jong en fris uitziet. Je zou kunnen zeggen dat collageen een soort ‘lijm’ is die delen van het lichaam, zoals bindweefsel en bloedvaten, bij elkaar houdt. De naam collageen is dan ook afkomstig van het Griekse ‘kolla’ wat lijm betekent. Je lichaam maakt collageen aan, maar deze productie neemt af na je 25ste. Eén van de zichtbare tekenen daarvan is dat je huid bijvoorbeeld minder stevig en soepel wordt. Door gehydrolyseerde collageen in te nemen, krijgt je lichaam een signaal waardoor je ook weer op een natuurlijke manier collageen aanmaakt. Je kunt collageen in poedervorm prima door je smoothie mengen.

Er zijn cremes te koop met plantaardige oestrogenen die het verouderingsproces vertragen. Zo zijn er zijn vele hulpmiddelen om je lichaam en geest zo lang mogelijk vitaal, mooi en gezond te houden. Tijdens een consult kan ik je hierover adviseren.