Medicinale paddenstoelen.

Schimmels, inclusief paddenstoelen zijn een bepaalde groep organismen die belangrijk zijn voor de natuur en de mens. In de natuur zijn ze essentieel voor de recycling van organisch materiaal en ze kunnen materiaal afbreken dat niet door andere organismen kan worden afgebroken. Daarbij zijn ze verantwoordelijk voor de symbiose met planten, waarbij de schimmel de plant van mineralen voorziet, terwijl de plant suikers terug geeft.

Bij hoger-ontwikkelde schimmels is er sprake van de zwamvlok, oftewel het mycelium. Dit is een veeldradige structuur die zich ondergronds bevindt. Wanneer het mycelium gaat bloeien en er vruchten komen, gebeurt dit boven de grond in de vorm van paddenstoelen. Lang niet alle zwamvlokken produceren paddenstoelen. Er zijn zo’n 14.000 schimmelsoorten die zichtbare paddenstoelen vormen en zoals je in de herfst kan zien, in allerlei kleuren en vormen.

Gebruik van paddenstoelen

Paddenstoelen hebben, sinds de prehistorie een grote plaats ingenomen in het menselijk voedingspatroon en in de traditionele geneeskunde. Vooral in Azië, maar ook in Noord-Amerika, Afrika en Europa. De Berkenzwam en de Echte Tonderzwam zijn bij Ötzi, de 5300 jaar oude ijsmummie, gevonden. Deze zwammen werden toen waarschijnlijk voor medicinale doeleinden gebruikt en om vuur mee aan te maken. Hippocrates, de grondlegger van de hedendaagse Westerse medische geneeskunde, heeft het gebruik van de Tonderzwam voor het dichtbranden van wonden beschreven. In de traditionele Oost-Aziatische geneeskunde werd aan paddenstoelen levenskracht toegeschreven en gebruikt in tonics, poeders, thee en soepen.

Schimmels zijn voor het eerst in de Westerse wetenschappelijke geschiedenis van belang gebleken, toen Alexander Fleming in 1928, het eerste antibioticum (Penicilline) ontdekte dat geproduceerd werd door de Penseelschimmel; Penicillium chrysogenum. Paddestoelen/schimmels bevatten een scala aan biologisch-actieve inhoudsstoffen, die inmiddels wetenschappelijk bewezen zijn.

In Japan wordt Lentinan uit de Shiitake en PSK uit Gewoon Elfenbankje gewonnen en gebruikt in en naast kankertherapieën. Medicinale paddenstoelen versterken het immuunsysteem, door optimalisering van de darmflora, werken ontstekingsremmend en anti-allergeen, reguleren de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk. Ten slotte bevatten paddenstoelen in hoge mate ergosterol dat, wanneer blootgesteld aan zonlicht of ultraviolet licht, omgezet wordt naar vitamine D. Medicinale paddenstoelen kunnen zonder gevaar gebruikt worden door zwangeren, omdat er geen risico op bijwerkingen is. Behalve de Auricularia soorten, die worden tijdens de zwangerschap afgeraden.

Paddenstoelen bevatten polysacchariden (een soort koolhydraten), relatief veel eiwitten, maar ook vezels, vitaminen, mineralen, weinig vet (5% linolzuur) en suiker en zijn cholesterol-vrij. Ze worden vaak gebruikt in de vegetarische keuken en vallen inmiddels in de categorie ‘healthfood’. Heden te dage zijn er tientallen supplementen op de markt in de vorm van capsules, poeders en tincturen, gemaakt van medicinale paddenstoelen. In bewerkte vorm komen de actieve stoffen het best tot hun recht. Ze worden ingezet om ziekte te voorkomen en aanbevolen bij een actief leven, voor sporters en oudere mensen. Ook worden medicinale paddenstoelen ingezet als aanvulling op diervoeding.

De Aspirigillus-Oryzae is een schimmel die zorgt voor de fermentatie van bepaalde voedingsmiddelen zoals tempeh, sojasaus, miso en voor het maken van de Japanse rijstwijn sake.

Er zijn meer dan 50 soorten paddenstoelen die heel breed werkzaam zijn en effect hebben op vele orgaansystemen. Een aantal daarvan is te koop als supplement.

Je kunt op de link klikken om naar de webshop te gaan;

  • Lentinula edodes (shiitake). Deze wordt toegepast om cholesterolgehaltes te reguleren en bevat anti-carcinogene (anti-kanker) eigenschappen.
  • Monascus purpureus (rode gist rijst). Beschermt het hart- en vaatstelsel en reguleert het cholesterolgehalte.
  • Ganoderma lucidum (reishi) oftewel, de gesteelde lakzwam. Wordt ingezet vanwege anti-aging eigenschappen, versterkt het immuunsysteem en reguleert het zenuwstelsel.
  • Hericium erinaceus (lions mane) oftewel, de pruikzwam. Beschermt het zenuwstelsel en verbetert het denkvermogen.
  • Ophiocordyceps-sinensis (rupsschimmel). Bevordert vitaliteit, herstel na inspanning, verbetert de werking van de luchtwegen en het seksuele functioneren.
  • Inonotus obliquues (chaga). Bevat een antioxidante, antivirale en antitumorale werking.

 

Paddenstoelen en Spiritualiteit

Paddenstoelen die een hallucinerende werking hebben oftewel, magic mushrooms of paddo’s bevatten psilocybine. Een paddenstoel die daarvoor vaak gebruikt wordt, is het Puntig kaalkopje.
Gebruikers van paddo’s vermelden een verdieping en verruiming van bewustzijn; kleuren en geluiden worden intenser waargenomen, ruimte en tijd vervormt of vervaagt en prettige emoties zoals gelukzaligheid, extase of een godsbeleving kunnen ervaren worden. Mensen die psychisch onstabiel zijn, kunnen door gebruik een negatieve of beangstigende ervaring doormaken of zelfs een psychotische episode ervaren.

Momenteel worden er studies verricht naar het medicinale effect van psilocybine bij zware depressies en PTSS. Deze stof zou de hersenen een reset geven. Daarnaast kan een spirituele ervaring of het waarnemen van de realiteit vanuit energetisch perspectief, een andere kijk op het leven met zich meebrengen. Hier kan een zeer helende kracht vanuit gaan.

Waarschuwing: Pluk en eet nooit zelf paddenstoelen uit de natuur. Vele paddenstoelen zijn beschermd, plukken is vaak verboden en kan je een boete opleveren. Experimenteer niet zelf, dit kan gevaarlijk zijn; verkeerd gebruik van paddenstoelen kan dodelijk zijn.

Photocredits: www.medicinalmushies.com