Cupping werd al toegepast rond 3300 voor Christus in Mesopotanië. Later ook in Egypte rond 2200 v. Christus. Zo’n 2000 later maakten de Grieken en Romeinen ook gebruik van cupping.

Op de afbeelding hiernaast zie je Hilda Leskinen uit Finland in 1927 een cuppingsessie geven.

Hippocrates (460-359 v. Chr.) maakte ook gebruik van cupping, met name bij pijnen, ontstekingen en in de gynaecologie. Hij ging ervan uit dat cupping gebruikt kon worden om ziekteverwekkende stoffen naar buiten te trekken, zowel op lokaal niveau als uit onderliggende organen. De grondslag van zijn werk was het begeleiden en stimuleren van natuurlijke reiniging van het lichaam. Ook Paracelsus (30 v. Chr. – 38 na Chr.) maakte gebruik van cupping. Boerhaave introduceerde cupping in Nederland.

De effecten van cupping

Cupping bewerkstelligt een uittreding van bloed naar de huid, echter zonder dat de huid beschadigd wordt. Deze uittreding of blauwe plek moet door het lichaam weer ongedaan gemaakt worden, wat een sterke activatie van de bloedsomloop en het lymfesysteem tot stand brengt. Daardoor ontstaat er een sterke reiniging.

Dit effect stroomt door naar de onderliggende spieren en botvliezen, waardoor er tevens een verhoogde zuurstof- en voedingsstoffenvoorziening in de weefsels ontstaat.

De werking van de cup is als volgt: deze wordt van binnen verwarmd waardoor de zuurstof verdwijnt. De cup wordt direct op de huid geplaatst zodat onder de cup een vacuum ontstaat. Zo wordt bloed uit de vaten getrokken en ontstaat er na een paar seconden een blauwe plek. Dit kan een bleke verkleuring zijn, maar ook een rood-violette verkleuring. De mate van verkleuring zegt iets over de stuwing van de bloedcirculatie. De blauwe plek leidt tot eiwitverval wat de fagocytose aanzet. Hierdoor wordt het immuunsysteem geactiveerd.

Waarbij kan cupping helpen?

  • Bij pijnen, vooral spierpijn en gewrichtsklachten. Zowel artrose als afzettingen in de gewrichten.
  • Bij het harmoniseren van de energiespanning
  • Bij verlichting van klachten van de onderrug, veroorzaakt door bijvoorbeeld verzakking van de blaas of baarmoeder
  • Bij een slechte doorbloeding van het bindweefsel
  • Bij krampen, reumatische klachten, zenuwpijnen en ‘knobbeltjes’ op de schouderspieren
  • Als extra ontspanning tijdens een massage
  • Bij migraine, hardhorendheid, duizeligheid en oorsuizen
  • Bij astma en bronchitis
  • Bij maag- en darmkrampen en nier- en galstenen
  • Bij tonsillitis, struma en keelontsteking
  • Een aantal uren na de behandeling kun je een reactie merken zoals hoofdpijn, vermoeidheid of juist extra veel energie. Het beste kun je na de behandeling een beetje rustig aan doen. Zo geef je het lichaam de gelegenheid zich te herstellen.

    Je kunt bij Praktijk Oud Zuid een afspraak maken voor een cuppingsessie